Kementerian Kesihatan Malaysia di Bahagian Pemakanan telah melaksanakan Pindaan Peraturan 285 berkenaan penjualan Garam Halus Beriodin atau Garam Beriodin di bawah Akta Makanan 1985 yang diwartakan pada 12 November 2018 dan telah berkuat kuasa bermula 1 Januari 2021. Pindaan ini mewajibkan semua garam yang beratnya 20kg dan ke bawah mesti ditambah iodin sebelum dijual di pasaran Malaysia. Iodin merupakan nutrien-mikro (micronutrient) yang diperlukan oleh tubuh badan dan sudah sedia terkandung dalam sesetengah jenis makanan. Tapi, tahukah anda fungsi iodin untuk tubuh badan yang boleh membahayakan kesihatan jika tidak diambil cukup menepati keperluan badan?
sumber: https://nutrition.moh.gov.my/ |
Selalu orang yang berdiet dengan strict ni, itu tak boleh ini tak boleh. 'Eat Clean' lah katakan mesti nak elakkan seboleh-bolehnya garam dalam masakan. Betul tak? Sebenarnya iodin ni memang secara semula jadi terkandung dalam makanan kita seharian, termasuklah;
- Makanan laut. Ikan seperti tuna dan ikan kerapu atau jenis-jenis ikan yang tinggi kandungan lemak seperti ikan patin. Udang dan lain-lain haiwan laut juga mempunyai kandungan iodin yang berbeza.
- Produk tenusu merupakan sumber utama untuk iodin dalam pemakanan rakyat Amerika. Ianya termasuklah; susu, yogurt dan pelbagai jenis keju.
- Telur juga merupakan sumber iodin yang bagus terutama sekali bahagian telur kuning.
- Tumbesaran janin dan bayi terbantut. Ianya boleh menyebabkan keguguran janin. Kekurangan iodin yang kronik juga boleh menyebabkan kecacatan intelektual, perkembangan seksual (jantina) yang tertangguh (delayed) selain meningkatkan risiko dwarfism.
- Bagi kanak-kanak pula, kekurangan iodin boleh menyebabkan masalah tumbesaran otak dan sistem saraf yang akan mengganggu fungsi kognitif dan keupayaan intektual kanak-kanak.
- Bagi orang dewasa pula, masalah hypothyroidism dan fungsi mental yang terganggu boleh berlaku.
- Penduduk yang tinggal di kawasan yang kurang kandungan iodin dalam tanah dan hanya mengambil sumber makanan disekitar berdekatan dengan tempat tinggal mereka.
- Orang yang mengamalkan diet vegan atau orang yang tidak mengambil atau kurang mengambil makanan dari sumber tenusu, makanan laut dan telur.
- Wanita hamil dan menyusu memerlukan kandungan iodin lebih 50% daripada keperluan harian seorang dewasa supaya ianya cukup menepati keperluan janin dan bayi yang disusui.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Terima kasih atas ulasan/komen. Tunggu saya balas sebarang pertanyaan ya.
Penafian:
Sebarang artikel, perkongsian atau gambar dalam blog ini adalah hak milik tangangebu27 melainkan dinyatakan sumbernya. Semua pendirian serta perkongsian dalam semua post adalah menurut fahaman atau pandangan peribadi penulis blog shaja dan ia tidak mewakili mana-mana pihak baik Kerajaan, Swasta mahupun Persatuan-persatuan NGO.
Pandangan peribadi pemilik blog boleh berubah dari masa ke semasa seiring meningkat dan bertambahnya ilmu.
Sebarang bentuk peniruan (copy and paste) dalam apa jua bentuk daripada blog ini adalah tidak dibenarkan sama sekali.
Terima kasih.