Aku homebaker, jadi memang resepi ni jugak yang aku guna, tak de rahsia. Nak ambik buat jual boleh, nak share boleh (bagila kredit kat aku), nak saje-saje buat untuk makan-makan pun boleh. Kalau tak menjadi biasanya faktor suhu atau oven masing-masing.
Uniknya brownies, korang tak perlukan skill deko cake pun. Dah siap, korang hias la nak letak buah2 ke coklat. |
RESEPI BROWNIES KEDUT
Bahan-bahan:
250g Chocolate compund
115g Pure Butter (salted or unsalted tak kisah)
3biji Telur gred A (kalau yang kecik sikit guna 4 biji)
95g Brown sugar
95g Castor Sugar
Esen Vanilla sikit
95g Self-raising flour
20g Chocolate Powder
Cara-cara:
- Cairkan chocolate compund dan butter. Ada orang suka double boil. Tapi aku direct terus je panaskan bagi chocolate cair, kena jaga bagi chocolate tak hangit, once hangit tak leh guna dah.
- Dalam bekas yang lain, satukan telur, brown sugar dan castor sugar (jangan lupa esen vanila-1sdt agak2 jela) kacau bagi sebati je.
- Coklat cair tadi, tuangkan dalam adunan telur dan gula tu. Kacau sebati.
- Last sekali, masukkan tepung dan serbuk koko yang dah diayak. Kacau kacau kacau bagi sebati.
- Masukkan dalam loyang 9 inci, kalau suka brownies korang tinggi sikit, guna yang 8 inci. Bakar dalam pre-heated oven selama 35-40 minit, suhu 175℃, api atas bawah.
- Dah siap!
Ni sebelum aku hias. |
Aku tambah salted caramel, memang sodaap! |
Order customer, nak buah2 |
Macam nilah kedutnya yang lawaa. |
Tips:
- Lepas dah bakar, keluarkan dari oven, brownies tu akan nampak berkilat kulit atas dia, lama-lama dia akan kedut sendiri.
- Brownies ni memang fudgy, tapi tak gooey, jadi bila potong dia akan lekat pada pisau, caranya, spray minyak sikit pada pisau dan potong, ataupun sejukkan dalam peti ais dalam 1-2jam, keluarkan dan potong, memang tak lekat langsung.
- Kalau over baked, brownies ni dia akan jadi kering sikit, it should be fudgy dan lembab. Jadi pastikan tak over baked tau kalau tak brownies kering.
- Chocolate Compound tu lain ya dengan coklat masakan. Kalau guna coklat masakan memang tak jadikla kedutnya. Sebabnya, nanti aku buat satu lagi post panjang explanation pasal chocolate compound ni.
- Kalau korang rasa banyak sangat gula (bagi aku just fine tak de la manis, seimbang dengan pahit2 koko), jangan guna resepi ni. Aku dah pernah try kurangkan gula, hasilnya brownies tak jadi kedut, kering dan keras (sebab gula perang salah satu agen pelembab dalam kek)! Cadangan aku, tambah serbuk koko untuk seimbangkan rasa manis dan pahit tu.
Dah try resepi ni boleh share gambar dan tag #resepitangangebu! Selamat mencuba!
Adios amigos!
Terimakasih atas perkongsian :)
BalasPadamwahhhhh... sedap ni.... (^_^)
BalasPadamHaritu ada buat, tapi guna air fryer..tak jadik sangat..and silap saya, tak gaul sebati telur dengan tepung tu..just guna blender..ada part tak kena..Huhu..
BalasPadamThanks info, nanti try again.hehehe..Memang sedap brownies bila banyak kedutnyaa..