Cari Blog Ini

Rabu, 27 Januari 2021

Balloon Bouquet for Anniversary, Birthday, etc.


          Masa anniversary tempoh hari, saya nak buat kelainan sikit. Sambil-sambil nak test skill menggubah bunga, saya buat lah jambangan bunga dalam kotak hadiah untuk suami. Biasanya orang perempuan je yang dapat, tapi anniversary kali ini rasa gatal tangan pula nak buat. Bila beli-beli bahan mentah nak buat bouquet ni, baru la tahu kenapa harganya mahal. Kenapa bila tempah flower bouquet, harganya lebih 100 lagi-lagi kalau guna bunga segar. Bahan-bahan pun lebih RM50, tak tambah upah lagi. Mungkin sebab bunga tu saya beli di SSF Home agak mahal. Itu pun dah harga promo. Beli kotak, belon dan span dalam lagi. Nak ajar buat tutorial saya tak ambil pula gambar step-by-step proses memacak dan menggubah tu. Nantilah ya. Plannya nak buat lagi bouquet untuk Birthday Best Friend saya bulan Februari nanti. InshaAllah.

Silakan tengok gambarnya... 




Selasa, 5 Januari 2021

Kelebihan Serai Wangi untuk Kulit

Lemongrass atau serai wangi adalah antara bahan utama yang ada dalam herba mandian ni.


Banyak sangat kebaikan serai wangi untuk kulit tau.

Antaranya ialah:

  1. Wangian darinya memberikan nilai aromaterapi yang menenangkan membantu anda untuk mendapat tidur yang lena.
  2. Membantu untuk menyah toksin dan membuang kekotoran seterusnya memberikan kulit yang lebih bersih.
  3. Serai wangi sememangnya digunakan untuk merawat jangkitan dan luka pada kulit secara tradisional kerana mempunyai kesan antibakteria ya ng membantu melawan jerawat.
  4. Menyegarkan, melegakan dan mengurangkan kelesuan dan stress pada badan.
  5. Mengurangkan dan mengawal penghasilan minyak dalam liang pori.

Oleh itu, herba mandian ini amat sesuai untuk anda yang mencari2 penyelesaian kepada masalah kulit badan berminyak, jerawat atas belakang, badan letih dan lesu serta masalah gangguan tidur.

Isnin, 4 Januari 2021

Penguatkuasaan Penjualan Garam Beriodin bermula 1 Januari 2021

           Kementerian Kesihatan Malaysia di Bahagian Pemakanan telah melaksanakan Pindaan Peraturan 285 berkenaan penjualan Garam Halus Beriodin atau Garam Beriodin di bawah Akta Makanan 1985 yang diwartakan pada 12 November 2018 dan telah berkuat kuasa bermula 1 Januari 2021. Pindaan ini mewajibkan semua garam yang beratnya 20kg dan ke bawah mesti ditambah iodin sebelum dijual di pasaran Malaysia. Iodin merupakan nutrien-mikro (micronutrient) yang diperlukan oleh tubuh badan dan sudah sedia terkandung dalam sesetengah jenis makanan. Tapi, tahukah anda fungsi iodin untuk tubuh badan yang boleh membahayakan kesihatan jika tidak diambil cukup menepati keperluan badan?

sumber: https://nutrition.moh.gov.my/

Khamis, 24 Disember 2020

Pengalaman Facial di Citra Spa Kota Bharu

 Hai Assalamualaikum,

Hari ni saya nak kongsi pengalaman buat facial dekat Citra Spa tempoh hari. Sebenarnya dah lama beli pakej spa ni dari tahun lepas lagi. Tapi sebab banyak alasan-alasan yang tertentu ditambah lagi dengan COVID, makin lama la bertangguh. Apa pun bermula bulan November 2020 hari tu Spa ni dah buka balik dan pindah dari premis kedai ke rumah! First time datang lepas diorang pindah ni rasa teruja sebab sebelum ni bangunan kedai tempat parking limited dan berkongsi dengan kedai-kedai lain. Terpaksa melilau cari tempat parking. Sekarang tiada masalah dah. Lagi satu tempatnya sangatlah lawa, sejuk mata memandang.

Seronok itu bila senang dapat parking. 

Rabu, 16 Disember 2020

Blogger Giveaway! Jute Bag, AEON Voucher, Vanilla Extract and many more to be won

          Assalamualaikum dan Hai kepada semua follower dan pembaca Blog Tangan Gebu yang budiman. Sempena dengan Birthday Month author Blog Tangan Gebu, saya nak bagi hadiah kepada beberapa orang follower dan pembaca yang setia. Banyak hadiah khas untuk anda tau!

Blog Tangan Gebu Giveaway

Khamis, 10 Disember 2020

Idea Bisnes Modal Kecil tapi menguntungkan

 Assalamualaikum. Apa khabar semua pembaca sekalian. Diharap semuanya dalam keadaan sihat sejahtera, sentiasa dalam lindungan rahmat Allah SWT. Dalam ujian musim COVID, moga-moga terselit kenikmatan dari Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Kada pengangguran yang makin meningkat dek kerana banyak perniagaan gulung tikar atau mengecilkan organisasi untuk mengurangkan kos syarikat. Ramai antara kita yang terkesan. Dalam kegawatan ekonomi, setiap tahap ekonomi semua orang terganggu tak kira dari yang bergaji besar mahupun pekerja kontrak. Dari pengusaha syarikat hingga ke tukang sapu. Kalau kita pekerja paling bawah gajinya, besar kemungkinan kita dibuang kerja, hilang punca pendapatan. Kalau anda sebagai majikan juga terkesan kerana keuntungan syarikat menurun, menyukarkan anda untuk pastikan semua pekerja mendapat gaji yang setimpal lalu terpaksa mengecilkan skala syarikat. Semoga masalah COVID19 ini cepat-cepat berlalu, vaksin dapat ditemui dan membaik pulih masalah ekonomi sekarang. Jadi kali ini, saya nak berkongsi idea bisnes bagi anda yang mencari-cari cara untuk mendapatkan keuntungan walaupun tidak menjadi jutawan sekelip mata, sekurang-kurangnya boleh menampung perbelanjaan asas keluarga.






Sumber: IG story @tortebylinda

Berbuat baiklah dan hulurkan tangan.

Selasa, 8 Disember 2020

Tolong jangan tertipu dengan Scam Kerja Kosong

Kadar pengangguran sememangnya makin meningkat di negara kita disebabkan kesan COVID-19. Tak kurang juga ramai adik-adik yang sudah tamat pengajian Diploma dan Ijazah di Universiti. Jadi berbondong-bondonglah graduan yang mencari pekerjaan termasuklah saya dan ahli keluarga saya sendiri. Graduan yang tengah semangat dan dalam keadaan terdesak mencari pekerjaan boleh jadi tersalah pandang atau tak sedar langsung yang sebenarnya mereka telah ditipu atau perkataan popularnya SCAM. Dalam beberapa hari yang lalu, adik saya whatsapp bertanya apa maksud whatsapp yang dihantar oleh agensi pekerjaan kepada dia? Pada mulanya saya malas nak melayan sebab adik memang suka bertanya. Tapi bila saya baca keratan mesej yang dihantar, saya naik angin sebab syarat permohonan kerja yang langsung tak munasabah. Kalau dalam peribahasa, bagai menangguk di air keruh ramai yang sanggup berselindung dengan mengambil kesempatan atas kesusahan orang lain.

Image editted using FlyerMaker App

Ahad, 6 Disember 2020

Tips Pilih Skincare untuk Kulit Berjerawat, Berminyak dan sensitif

 Hai Assalamualaikum... Terima kasih atas kunjungan anda dan semoga setiap bait ayat yang disiarkan dalam blog ini memberi manfaat kepada semua pembaca. Post kali ini sekali lagi berkenaan Skincare atau penjagaan kulit sebab setiap wanita mementingkan kesihatan kulit wajah dan kulit yang sihat memberikan keyakinan kepada kita. Betul tak? Jadi alkisahnya, pada tahun 2014 saya mengalami breakout yang teruk dan tiada penghujung. Jerawat demi jerawat tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. Boleh ke macam tu? Nak ibaratkan betapa teruknya kulit saya masa tu. Sudahlah masa itu saya belajar di UMS, Sabah, jauh dari keluarga tersayang pula rasa buntu tak tahu nak buat apa. Tambah lagi cuaca di Kota Kinabalu yang panas terik hampir sepanjang tahun.

Akhirnya...

Sabtu, 5 Disember 2020

Pure Vanilla Extract untuk Kek dan Biskut lebih power!

 Assalamualaikum pembaca sekalian!

Alhamdulillah thumma alhamdulillah... Dari bulan September menyepi, dengan thesis writing, PKPB di Kelantan bermula ditambah lagi dengan musim tengkujuh di Kelantan, 3 hari sejuk hujan tak berhenti, 1 hari panas suam-suam kuku. Di rumah saya memang kalau hujan tak berhenti, memang mula naik air. kalau lagi lebat hujan lagi tinggi la air naik. Tapi setakat ni alhamdulillah masih selamat dan air tak masuk dalam rumah. Ok, back to the point. Post kali ini saya nak kongsi produk hasilan sendiri iaitu Pure Vanilla Extract memang asli di ekstrak dari Vanilla Pod dan disimpan selama lapan minggu sebelum dibotolkan. Kali ini saya nak kongsi kenapa korang mesti gunakan Vanilla Ekstrak dalam hasil kek, roti dan biskut dan bagaimana ia boleh memberikan lebih umph dalam masakan anda. Jom...

Vanilla extract for cakes

Khamis, 3 September 2020

Mengapa perlu jadi Homebaker?

 Home baker dalam Bahasa Malaysia maksudnya tukang roti di rumah. Tapi home baker yang saya istilahkan bermaksud peniaga yang menjual hasil bakeri dari rumah tidak kira roti, kek, biskut, kuih muih mahupun kerepek atau apa jua juadah makanan yang dihasilkan dari dapur rumah anda. Sama seperti anda, saya juga tercari-cari panduan memulakan bisnes kek dengan modal yang kecil dan berisiko rendah semasa saya pertama kali memulakan bisnes home baker pada tahun 2015. Bekerja sendiri bukanlah sesuatu yang mudah dan tidak cukup hanya dengan minat dan hobi semata-mata, kerana disamping itu kita juga mahu menyara diri sendiri dan keluarga melalui hasil bakeri ini. Selain membina jenama sendiri, kita juga mesti konsisten dengan hasil bakeri yang dibuat. Saya akan kongsi langkah-langkah memulakan bisnes bakeri dari rumah serta kesalahan-kesalahan yang biasa home baker lakukan. Semoga anda mendapat manfaat dan boleh mempraktikkan tips dalam catatan ini.

Cake cake cakey

Jumaat, 28 Ogos 2020

Bagaimana cara manfaatkan media sosial untuk tingkatkan sales?

    Diwaktu permulaan bisnes bakeri penulis bertapak, amat sukar untuk mendapat pelanggan secara online kerana pada waktu itu bisnes online masih baru dan tidak begitu meluas. Cara penulis lakukan ialah dengan membuka booth di karnival atau mana-mana acara umum untuk memberitahu bahawa syarikat sudah bertapak. Sehinggalah penulis menggunakan Facebook untuk mengiklankan servis tempahan kek dan biskut dan pada awalnya mendapat respon memberansangkan terutama sekali daripada kenalan terdekat. Namun, penulis tidak tahu teknik atau cara untuk memanfaatkan media sosial untuk melariskan jualan atau untuk lebih dikenali pelanggan. Walaupun selalu mengemas kini status di facebook mengiklankan perkhidmatan tempahan kek, respon juga semakin hambar kerana jaringan kenalan adalah orang yang sama dan tidak bertambah. Akhirnya buntu untuk mengemas kini status kerana semua gambar sudah dikongsi tetapi pelanggan tidak bertambah. Hanya ketika ada pelanggan barulah dapat berkongsi gambar kek atau status, jika tiada pelanggan maka akan senyap jugalah tanpa update. Beberapa persoalan perlu ada untuk menentukan strategi pemasaran facebook; Adakah perlu menggunakan profile peribadi untuk memuat naik status? Apakah status yang perlu dikongsi? Bagaimanakah untuk tulis status dan berkongsi di facebook? Bilakah waktu yang sesuai untuk memuat naik status? 

Planning untuk terbitkan ebook

Selasa, 21 Julai 2020

Cara daftar Seller di Shopee dan Mula menjual!

Dalam post kali ini aku akan kongsi cara paling mudah daftar sebagai seller di Shopee dengan menggunakan phone sahaja. Rasanya ramai antara korang memang dah sedia ada akaun di Shopee tapi tak reti nak daftar sebagai Seller. Senang sangat-sangat nak buat listing di Shopee. Kalau korang dah sedia ada produk di tangan lagi mudah nak listing. Nak daftar tak perlu komputer pun, cukup guna handphone je. Nak menjual di Shopee juga tak perlukan verifikasi kena upload salinan IC la, gambar passport la dengan segala macam mak nenek yang merumitkan lagi proses.

Sebelum nak daftar shopee, ambil gambar produk siap-siap. Guna phone je, letak tempat yang cerah paling senang ambil gambar waktu siang bawak keluar meja kopi kat laman rumah, letak produk kat situ dan snap snap snap. Biar jelas dan mudah customer nak faham korang jual apa. Bawah ni aku bagi step by step macam mana nak daftar Shopee dan terus menjual.

Ahad, 19 Julai 2020

Perniagaan dari rumah yang menguntungkan ketika Musim Wabak COVID-19

     Sejak Corona virus yang mengejutkan dunia, banyak bisnes yang lingkup akibat kerugian kerana tidak dapat beroperasi sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang diumumkan bermula pada 18 Mac 2020. Walaupun PKP sudah berakhir selain dalam tempoh pemulihan, perniagaan kecil masih sukar untuk bangkit setelah disekat operasinya sepanjang PKP. Ada yang terus menutup kedai, ada juga yang menjual perniagaan mereka malah ada juga yang membuang pekerja kerana tidak mampu menanggung kos operasi dek penutupan premis sepanjang PKP. Baik perniagaan buku, peralatan elektrik, pakaian mahupun produk kecantikan sehinggalah perniagaan bentuk perkhidmatan seperti spa ditutup untuk mengawal wabak Corona ini. Namun tahukah anda perniagaan yang masih lagi boleh diteruskan walaupun PKP berjalan? 
Homemade Brownies

Sabtu, 18 Julai 2020

Pengalaman IELTS - Part 2

Assalamualaikum semua!
Bertemu kembali dalam rancangan... Saya membebel anda membaca, saya berkongsi anda gembira. ok. Catatan kali ini tak lain tak bukan adalah perkongsian Bahagian 2 pengalaman aku ambil IELTS. Rasanya aku pernah cerita kenapa aku nak ambil IELTS secara ringkas dekat post sini- Klik sini. Asbab aku ambil IELTS adalah aku nak sambung Master dekat UK. Jadi sebelum aku boleh apply Masters in UK, aku kena ada sijil IELTS dulu. Masa tu aku tahu yang boleh je nak apply dulu course dekat mana-mana University di UK tanpa ada IELTS pun. Sebab Universiti akan bagi tawaran pengajian bersyaratlah, maksudnya aku kena cukupkan syarat-syarat yang masih belum cukup sebelum betul-betul daftar ke Uni sana. Masa tu aku yakin yang aku akan dapat pergi study kat sana. Jadi aku terus je ambil IELTS dan apply. Korang rasa aku dapat tak sambung master kat sana? Nak tahu lanjut kena la baca sampai habis.

Selasa, 14 Julai 2020

Pengalaman IELTS (Self Learning) - Part 1

Hampir beberapa bulan menyepi akhirnya menjadi juga catatan blog kali ni. Sejak dari mula PKP sampai habis PKP pun aku tak rajin nak buat catatan. Kalau nak bagi alasan sampai bila-bila pun takde masa. Jadi hari ini aku nak kongsi pengalaman aku ambil Ujian IELTS. Aku antara dua nak tulis dalam English atau Bahasa sebenarnya. Tapi akhirnya aku putuskan untuk tulis dalam Bahasa sebab... Aku bangga jadi anak Malaysia! Yelah tu. Oh ya, aku akan bahagikan catatan ni dalam beberapa bahagian tau sebab aku rasa nak kongsi juga tips macam mana nak skor dalam IELTS sekurang-kurangnya dapat band 6.0.
Sumber: Portal British Council
Sumber: British Council Webpage

Jumaat, 28 Februari 2020

REVIEW: The Signature Hotel & Serviced Suites Kuala Lumpur

Setiap kali travel benda paling penting bagi aku ialah penginapan. Walaupun harga memainkan peranan, aku sanggup bayar lebih RM10 untuk dapat penginapan yang elok, tapi kalau lebih ratus-ratus sampai ribu-riban tu idok le. Duit kena simpan, nak bayar insuran dengan yuran study. Jadi, post kali ini aku nak share pengalaman aku menginap di The Signature Hotel & Service Suites Kuala Lumpur. Faktor utama pilih hotel ni adalah sebab yang paling dekat dengan tempat program suami aku dan juga free parking.


Sky lobby
Aku google je hotel nearby dari Sime Darby Convention Center sebab kat situ ada program. Lepas timbang tara hotel ni paling sesuai walaupun tak de free breakfast. Menariknya hotel ni ada sky lobby tau, so kalau korang nak check in kena naik tingkat atas sekali, kat situ la ada swimming pool, gym dan cafe. Bila service suites ni, dia ada apartment atau studio room yang disewakan untuk tempoh yang panjang iaitu residents ni dia terasing dengan hotel guest. Security dia pun agak ketat dengan pak guard sana sini. 

Rate harga biasanya RM200++, tapi aku dapat dalam RM150+ untuk satu malam walaupun weekend. Cuma aku tertanya-tanya bila booking di Agoda, dia cas RM10 tourism fee untuk satu malam, sedangkan aku rakyat Malaysia kot. Jadi total cas RM20 sebab aku stay dua malam. Korang ada pengalaman atau trick tak nak elakkan tourism fee ni?

Rabu, 26 Februari 2020

Life updates

Akhirnya dapat juga luangkan masa nak update blog lepas berbulan-bulanlah terbiar. Sebenarnya sibuk tu cuma alasan je, yang paling utama adalah kemalasan yang amat sangat. Aku tak pasti perkara ni terjadi kepada kebanyakan student atau pun tak, atau terjadi pada student yang dah meningkat usia macam aku. Setiap kali buka komputer aku akan jadi mengantuk. Duduk je depan laptop mata jadi layu rasa tak bersemangat rasa nak tangguh-tangguh kerja dulu. Tak tahulah berapa lama akan jadi macam ni. Memang rasa mengantuk tak boleh bendung last-last tak jadi buat keje pun. Korang pernah jadi macam aku tak?
Kemalasan yang tak boleh bawak bincang

Isnin, 21 Oktober 2019

Cara-cara install Kaspersky Internet Security 2020

How to install antivirus software: Kaspersky Internet Security 2020

  1. Download installer di website Kaspersky. KLIK SINI. **Pastikan anda download Global version bagi windows PC atau protection for Mac jika menggunakan MacBook.
  2. Lepas download, klik pada installer dan ikut arahan yang diberikan sepanjang installation.
  3. Klik License:
  4. Klik Enter Activation Code: 
  5. Masukkan activation code yang dibeli dan Klik ACTIVATE.

  6. Sebarang pertanyaan boleh terus email ke: kaspersky.smc@gmail.com
Terima kasih.

Sabtu, 14 September 2019

Resepi Kek Pandan Gula Melaka #palingsimple !

Hai assalamualaikum.
Semalam aku ada update dekat IG kek pandan yang senang nak buat tak banyak kerenah. Aku tak share resepi situ sebab aku nak saja nak suruh korang datang blog aku. Hahaha. 'Lapar sohor' orang Kelantan kata (maksudnya gila femes). Resepi kek ni banyak versi daripada resepi yang complicated ke resepi paling simple aku pernah cuba. Bila kek viral dan pilihan ramai terutama musim kenduri macam-macam resepi untuk kek ni saja yang timbul. Terpulang pada korang nak guna resepi mana dan ikut citarasa. Dulu aku guna resepi yang guna santan ada juga letak susu je. Tapi sebab nak sahut cabaran Malaysia sihat, jadi aku guna low fat milk. Rasa dia pun lebih kurang je, tidak lah tak sedap. So, kalau nak adjust resepi ikut lidah korang lebih baik kan? Sebab korang yang akan makan. Jadi seperti yang di janjikan inilah dia resepi Kek Pandan Gula Melaka.
Pandan Nise Cake!

Jumaat, 13 September 2019

Kenapa aku sambung Master?

Hai Assalamualaikum!
     Terima kasih sebab sudi lalu lalang baca blog post aku yang sekejap ada sekejap menyepi. Aku hargai sangat dan mengharapkan komen-komen dan idea yang bermanfaat daripada pembaca. Aku percaya setiap individu ada hak untuk mengutarakan pendapat masing-masing dan boleh setuju atau bantah apa saja yang pada pandangan dia tak betul. Tapi... bila sesuatu isu yang kita ketengahkan tu bukan bidang kita, dan komen kita tu berbaur kritikan dan sinis, memang panas la kau kena kutuk. Jadi, dua tiga hari lepas aku tertengok satu video di facebook yang menyatakan "The ugly truth of further Master/PhD" dan korang mesti boleh teka siapa yang buat video berunsur sinis ni adalah selalunya daripada orang-orang bisnes dan cara marketing dia melalui video. Buatlah video apa pun walaupun viral dan kena kutuk, diorg berpendapat "Bad marketing is still a marketing" lantak la kena kutuk pun asalkan viral.
Ugly truth of further study? Ans: Makin belajar makin banyak benda kau tak tahu.

     Mamat ni aku tak ingat namanya sebab sehari lepas aku komen dan aku baca banyak sangat komen yang tak bersetuju dengan 'pendapat' dia, video tu dah tak de di fb mungkin sebab orang report atau tuan punya video yang padamkan. So, lepas tindakan tak berapa bijak tu disekolahkan dengan komen-komen baru dia jadi bijak, dia padamkan videonya. Ok. Dalam video tu dia bandingkan pekerja dia yang ada kelulusan master/phd dan ijazah/diploma/sijil yang mana pekerja yang master/phd ni ego tinggi dan sombong berbanding pekerja yang lain. Dia cakap, pekerja yang kelulusan  tinggi ni rasa diri dia hebat sebab kelulusan yang dia ada. Jadi dia highlight kat situ yang lulusan master/phd tak diperlukan kalau nak masuk kerja dalam industri. Ada sebahagian pendapat mamat ni aku setuju dan banyak juga yang aku tak setuju atas beberapa sebab. Aku akan highlight-kan sekali tujuan aku sambung Master.