Selasa, 16 November 2021

Printer Baru Reward Sempena Sambung PhD: HP OfficeJet Pro 8020. I'm in Love with the Quality!

Post kali ini saya nak berkongsi review Printer HP OfficeJet Pro 8020 yang beli sempena nak reward dapat sambung PhD 🙊. Kira reward la sebab printer lama dah bagi adik-adik pakai di rumah senang diorang nak print apa-apa dokumen. Tambah-tambah pula belajar dari rumah lagi adik yang di Matrikulasi Kelantan dan adik bongsu Form 4. Lagipun printer tu dah berusia lebih tiga tahun. Printer HP Deskjet 2600. Saya memang akan pilih jenama HP kalau nak beli printer berbanding Canon sebab harganya lebih ekonomi dan ink catridge pun berpatutan sangat kalau heavy user macam saya. Sebab saya lebih prefer baca notes yang dah print berbanding dalam komputer.

Printer yang sesuai untuk Small Business.

Sabtu, 6 November 2021

Akhirnya Aku Grad Master in Science (Medical Immunology)!

Syukur alhamdulillah, alhamdulillah thumma alhamdulillah! Allahu Akbar! Allah mendengar permintaan aku dan mengabulkannya satu per satu. Betapa kasih sayang Allah pada semua hambaNya tak dapat dikira setiap satu kerana terlalu banyak. Oleh itu, dengan rasa kesyukuran yang selalu ditanam dalam hati tak kira kejayaan yang dicapai hari ini, mahupun setiap hela nafas, segenap sendi tubuh yang bergerak, kesempurnaan setiap deria serta keteguhan dalam iman dan Islam, semuanya adalah kurniaan Allah pada aku. Menitis juga air mata apabila dah dianugerahkan secara official sebagai graduan Master.

Ada juga rasa nak berhenti sepanjang dua tahun pengajian Master. Ada yang pandang enteng mengatakan, "Alah, master mudah je, bukan PhD." Tapi sangka baik dengan individu tersebut kerana she had got it easier. Mungkin ada yang tak perlu risaukan yuran sebab dah dapat scholarship, ada yang memang genius dan bijak dan Allah mudahkan kefahaman dia. Jadi dia merasakan ianya mudah bagi dia dan merasakan orang lain pun boleh laluinya dengan mudah juga.

Ahad, 31 Oktober 2021

Hati-hati! Makeup yang mengandungi Asbestos penyebab Kanser

Pencemaran asbestos telah dikesan dalam banyak produk riasan malah jenama besar dan popular juga tidak terkecuali daripada pencemaran ini. Pada tahun 2020, US Food and Drugs Association (FDA) melaporkan dua dalam 10 produk make-up didapati telah tercemar dengan asbestos dalam kandungannya. Asbestos adalah sejenis mineral dikesan dalam talc yang telah dikisar. Serbuk talkum adalah sangat popular dan masih digunakan dalam banyak jenama produk kecantikan hingga sekarang. 

Photo by MART PRODUCTION from Pexels

Jumaat, 29 Oktober 2021

Daily Dose of Motivation

Rasa semangat dan motivasi kita ni memang akan ada naik turunnya. Sebenarnya kita boleh belajar cara-cara untuk self-motivate diri kita bila rasa kurang semangat. Bila tak semangat, semua jadi lambat. Lagi-lagi bila emosi kita penat bercampur dengan masalah keluarga mahupun kerja. 



Nak berubah tak mudah, tapi tak mustahil. Nak jadi orang berjaya pun bukan senang, tapi selagi tiada tindakan dan usaha, selagi itulah kita tetap ditakuk lama. 

Kata orang, kegagalan pun boleh menjadi motivasi untuk bangkit. Tapi hanya selepas kita menerima kegagalan dan ambil pelajaran darinya.

Rabu, 27 Oktober 2021

Pengalaman IELTS - Part 3

Assalamualaikum kepada semua pembaca yang sudi berkunjung. Terima kasih kerana sudi singgah, baca dan tinggalkan komen pada helaian-helaian post saya. Setelah beberapa persoalan diberikan berkenaan Ujian IELTS, saya mengotakan janji untuk berkongsi dengan lebih terperinci tentang pengalaman ambil IELTS secara Self-Learning, tanpa kelas tambahan dan hanya bergurukan Buku, Youtube dan Blog-blog Pendidikan. Suka saya katakan, niat asal saya ambil IELTS kerana bermimpi nak sambung Postgradute Study di UK dari dulu tapi perancangan Allah mengaturkan perjalanan hidup saya di Malaysia, masih belum berpeluang belajar ke Luar Negara. Ujian IELTS yang saya ambil tu, hampir 8 tahun yang lalu. Tapi saya percaya, tiada perubahan yang ketara berkenaan cara pembahagian markah mahupun analisis ujian kerana ujian bertaraf antarabangsa memang mempunyai standard yang terjaga kualitinya.

Seperti yang dijanjikan juga saya berkongsi Sijil Keputusan IELTS. Bukan untuk menunjuk-nunjuk jauh sekali untuk riak. Tetapi sebagai pembakar semangat kepada korang yang dalam perjalanan nak dapatkan sijil IELTS. Belajar sendiri kerana kurang berkemampuan, jangan biarkan faktor tersebut melumpuhkan semangat korang tau.
 
Tak berapa jelas walaupun dah scan. Lantaklah labu.

Khamis, 2 September 2021

REVIEW Authentic Tea House Oolong Tea

Teh Oolong sedia diminum. Tanpa kalori!

Teh merupakan minuman yang dinikmati oleh semua rakyat Malaysia tak kira dalam bentuk apa ia dihidangkan. Bagi masyarakat Cina, teh merupakan satu budaya turun temurun yang diamalkan bukan hanya kerana manfaat kesihatannya tetapi juga sebagai simbolik kepada sebuah majlis atau perayaan. Jika Tealive, Chat Time atau Cool Blog menjadi satu minuman trendy yang disukai ramai orang tidak kira peringkat umur, kali ini saya akan kongsikan minuman untuk anda yang nak turunkan berat badan tapi masih tak nak meninggalkan amalan minuman teh. Teh Oolong adalah teh tradisional masyarakat Cina yang mempunyai banyak manfaat kesihatan kerana ianya merupakan campuran daun teh hitam (black tea leaves) dan teh hijau (green tea) dengan aroma seperti tembakau (woody and earthy aroma) serta rasanya yang pahit.

Ahad, 29 Ogos 2021

#1 KISAH SERAM: Adik sihir kakak kerana cemburu

    Kisah ini terjadi lebih 12 tahun yang lalu ketika aku belajar di Tingkatan 5. Guru di sekolah aku pada ketika itu mengajak aku untuk mendapatkan Rawatan Islam kerana aku mengalami gangguan yang mempengaruhi emosi dan kosentrasi ketika belajar. Oleh kerana pada tahun itu aku akan menduduki peperiksaan SPM, Ustazah Aminah (bukan nama sebenar) menjemput aku untuk ke tempat Perawat Islam yang terkenal kerana beliau merupakan anak murid arwah Ustaz Haron Din. Selepas dapat kelulusan daripada Umi, aku pun pergilah ke Balai Islam Lundang bersama Ustazah dengan beberapa orang pelajar yang turut ingin mendapatkan rawatan tersebut. Peristiwa aneh dan menyeramkan ini bukan berlaku pada aku tetapi ianya berlaku pada salah seorang pesakit yang turut sama-sama hadir pada ketika itu.

Photo by Khoa Võ from Pexels

Jumaat, 27 Ogos 2021

Apakah Kit (peralatan) penting untuk 'Homebaker' memulakan perniagaan bakeri dari rumah?

Photo by Taryn Elliott from Pexels

        Kebanyakan home baker yang baru berjinak-jinak memulakan perniagaan dari rumah sangat teruja apabila masuk ke kedai alat-alat dan bahan bakeri. Bermula dari acuan kek, hingga kepada senduk semua ingin dibelinya. Apabila sudah berhabis wang ringgit dengan penuh semangat mengambil tempahan pelanggan, akhir sekali peralatan yang tidak penting dan bahan yang tidak diperlukan dibiarkan tamat tempoh atau berkarat dengan sendiri. Sebagai contoh anda ingin menjual cupcake, semua jenis dan saiz cup anda beli dan tidak habis diguna lepas bertahun-tahun. Tips pertama sebelum anda ingin membeli alatan dan bahan adalah pastikan resepi dan senaraikan terlebih dahulu. Tanpa resepi kebarangkalian anda untuk membeli bahan mentah yang tidak perlu sangat tinggi. Begitu juga tanpa senarai, anda akan kerugian jika membeli melebihi keperluan. Terdapat beberapa peralatan penting untuk home baker sebagai permulaan untuk menjalan bisnes ini dari rumah. Walaupun sesetengah peralatan ini agak mahal, tetapi ianya boleh digunakan dalam jangka waktu yang lama.

Rabu, 11 Ogos 2021

Chocolate Chip Cookies Recipe

Resepi cookies kegemaran ramai dari Malaysia hingga ke Eropah. Tak kira crispy atau chewy version semua orang suka Chocolate Chip Cookies ni. Dari dulu sampai sekarang beratus-ratus resepi yang berlainan orang buat mengikut citarasa masing-masing. Ada yang guna resepi turun temurun. Ada yang sanggup beli resepi harga ratus-ratus untuk dijadikan jualan. Bahan paling asas untuk Biskut Coklat Cip ni tiga je sebenarnya iaitu Tepung, gula dan cip coklat. Ada resepi yang tak guna langsung telur, ada resepi yang tak guna tepung pun ada tapi gantikan dengan telur putih. Tapi resepi tangan gebu ni resepi paling common la yang korang boleh dapat. Mesti guna telur dan ada fiber iaitu penggunaan oat dalam cookies ni. Rasa dan aroma hampir mimik dengan Cookies Famous Amos tau. Kalau tak caya korang try ler sendiri. Rahsia dia pada penggunaan Coffee extract atau coffee oil yang menaikkan aroma dia bagi wangi macam Famous Amos.

Isnin, 7 Jun 2021

E-book Rahsia Bisnes Home Baker

Bagaimana cara memulakan bisnes bakeri dari rumah?

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang pertama pada Mac tahun 2020, ramai rakyat yang kehilangan kerja kerana banyak syarikat produksi yang mengecilkan skala syarikat. Kadar pengangguran di Malaysia telah meningkat iaitu seramai 516,600 orang yang sebahagian besarnya merupakan lulusan ijazah dan diploma! Lebih membimbangkan lagi pelajar harapan keluarga yang berasal dari keluarga B40 (berpendapatan RM4,850 ke bawah sebulan) dan keluarga miskin yang telah berjaya mendapat kelulusan ijazah inilah paling ramai menganggur. 

Isnin, 24 Mei 2021

Resepi Basque Burnt Cheesecake. Simple tapi rasanya seperti di Cafe Hotel 5 Bintang!

Hai Assalamualaikum.

          Kali ini saya bermurah hati nak kongsi resepi Burnt Cheesecake yang senang sangat-sangat. Tapi a bit tricky sebab nak pastikan cheesecake gooey masa panas-panas (tak rasa macam cheesecake telur) dan rasa cheese yang smooth, creamy, milky dan satisfying masa sejuk. Saya pernah makan Burnt Cheesecake di sebuah Cafe di Kota Bharu. Bila order saya sampai terkejut bila diorang panaskan Burnt Cheesecake. Rasanya yang agak hanyir dengan telur, bila panaskan balik dari peti sejuk, cheesecake tu jadi macam puding buih dan berair malah berketul-ketul. Bau telur lebih kuat dari cheese. Mungkin kek tu asalnya dah sedap tapi bila dipanaskan Telur jadi berketul dan terpisah dengan cream cheese. Rasanya memang tak berbaloi dengan sepotong kek yang berharga RM15. Walaupun saya homebaker, saya suka merasa jenis-jenis kek yang dijual di pasaran terutamanya di cafe-cafe. Sebab kebanyakan supplier cake ke cafe ni adalah homebaker juga tau.

Potong kek mesti lepas dah sejukkan dalam peti ais dalam 2-4jam bergantung pada saiz kek

Resepi ni memang resepi rahsia yang saya dah adjust ikut kesedapan yang saya nak. Kek ni juga adalah salah satu menu dalam senarai kek yang saya jual sebagai homebaker tau. Jom tengok resepi mudah di sini;

Khamis, 20 Mei 2021

Resepi Tart Nenas dan Tart Cadbury Gebu, cair dimulut dan paling sedap

 Assalamualaikum. Salam 8 Syawal 1442 H. Saya harap tak terlambat untuk ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin. PKP di Kelantan dilanjutkan lagi dan nampak gayanya akan berterusan. Varian Covid 19 terkini yang berasal dari South Africa dan didapati lebih kuat dan berpotensi untuk jangkitan secara airborne (sebagai contoh, kalau anda masuk dalam sebuah shopping mall, dan ada beberapa orang yang dah positif, virus tu boleh berlegar-legar dengan gembira dalam mall tu, dan potensi untuk orang lain yang dalam masa yang sama ada di situ boleh dijangkiti jugak tanpa ada kontak langsung). Betapa pentingnya korang kena pakai mask dan elakkan pergi ke tempat-tempat awam. Jadi, disebabkan PKP ni kita bolehlah buat aktiviti dengan anak-anak kat rumah untuk luang masa dan hilangkan kebosanan. Resepi yang dikongsi kali ini, dua dalam satu. Iaitu Tart Nenas gebu dan Tart Cadbury! Ok, Jom!

Tart Cadbury. Buat warna sama je dengan Tart Nenas.

Sabtu, 15 Mei 2021

Save Palestine: Apa peranan kita? Tulisan Maznah Daud

APA YG DORANG DUK KECOH KAT PALESTIN TU?

APA YANG PERLU ANDA TAHU

*Apa yang sedang berlaku ?*
  1. 2 malam lepas, Jumaat mlm Sabtu (awal pagi Sabtu waktu M’sia), pada malam 26 Ramadhan, tentera penjajah Israel telah menyerbu masuk ke Masjidil Aqsa dan menyerang secara ganas umat Islam Palestin yang sedang melaksanakan solah terawih dan beri’tikaf.
  2. Tentera penjajah Israel menembak peluru getah, stun-grenade serta gas pemedih mata kepada umat Islam yang sedang bersembahyang di dalam dan di perkarangan masjid. Wanita dan kanak-kanak juga berada disitu.
  3. Semasa ratusan jamaah terkepung didalam dewan masjid, tiba-tiba tentera Zionis Israel menyerang ke dalam masjid. Klinik masjid yang sedang merawat mereka yang cedera juga diserang. Tentera Israel melontar stun-grenade dan gas pemedih mata ke dalam masjid dan klinik.
  4. Pertubuhan Bulan Sabit Merah Palestin melaporkan 163 rakyat Palestin cedera, kebanyakkannya di kepala, muka dan mata.
Kredit kepada artis yang melukis gambar ini.
*Kenapa ia berlaku?*

Jumaat, 14 Mei 2021

Saya perlu tahu, apakah yang sedang berlaku di Palestin?

 Jika anda baca di facebook, kini aktif isu semasa berkenaan kekejaman Is.real laknatullah lakukan terhadap rakyat Palestin. Semua #savepalestine #savealaqsa #savesheikhjarrah semuanya diblock oleh facebook dan ya seperti yang kita sedia maklum, facebook, instagram dan banyak lagi platform-platform social media yang lain adalah pro-zionis dan pro-yahudi. Saya sebagai seorang Muslim, yang hanya mampu berkirim doa dan memberi sedikit bantuan kewangan merasakan berkongsi isu-isu yang berlaku di Palestin amat penting supaya kita semua buka mata hati kita, bahawa kekejaman Is.rael sudah sekian lama berlaku. Dan ini tanggungjawab saya untuk bagitahu kepada semua pembaca walau satu orang. Tulisan di bawah ini bukan di tulis daripada saya tapi copypaste dari penulisan di Facebook.



sumber: fb Aqsa Syarif

Isnin, 10 Mei 2021

Saya sudah divaksin!

Syukur dipanjatkan pada Rabbul Izzati kerana kita dah pun sampai hari ke-28 Ramadan 1442. Bagaimana situasi berpuasa korang dalam keadaan kes COVID yang meningkat dengan pengumuman baru yang tak dibenarkan balik kampung? Kes COVID pun nampak gaya tak reda-reda juga. Di Kelantan dah mula PKP dan ada beberapa kawasan yang memang total lockdown. Bermula 10 Mei 2021 ni juga peniaga-peniaga dan penjaja dah tak boleh berniaga langsung walaupun sekadar depan rumah. Perniagaan kecil memang akan dilumpuhkan terus demi mengawal penyebaran COVID-19 untuk beberapa hari. Dari sisi sebagai peniaga, rasa kasihan sangat-sangat dengan peniaga kecil yang hidup bergantung pada hasil jualan harian. Tapi ada yang lebih utama untuk dijaga iaitu nyawa, kita kena juga sama-sama sahut arahan kerajaan untuk putuskan rantaian COVID ni.

Syukur juga kerana saya dah pun divaksin dan lengkap dua dos vaksin. Kenalan-kenalan pelik kenapa saya cepat sangat dapat vaksin. Sebab utama saya dah dapat vaksin adalah, kerana pelajar pascasiswazah dan juga pada masa yang sama saya kerja sebagai Graduate Research Assistant di USM Kubang Kerian, Kelantan ni terdedah dengan risiko COVID sebab memang keluar masuk Hospital USM di Kampus USM ni dan keluar masuk Makmal Imunologi. Di Makmal inilah ujian SARI aka swab test diuji. Jadi sebab tulah saya dah dapat vaksin. Saya kira ramai juga antara ibu ayah kita, warga emas yang dah mula dapat dos pertama vaksin kan? Dos pertama saya dapat pada hari ketiga puasa, 15 April 2021 dan dos kedua baru 4 hari lepas. Alhamdulillah. Semuanya lancar kecuali kesan sampingan untuk dos kedua agak kuat.

Lepas dah complete dua vaksin nanti dapat e certificate ni dalam aplikasi mysejahtera

Jumaat, 5 Mac 2021

Sukarnya perjalanan mencari ilmu

     Masuk bulan ketiga tahun 2021, terasa masa terlalu cepat berjalan. Teringat semula pada penghujung bulan Mac 2018 saya pergi berjumpa seorang Pensyarah (yang merupakan supervisor saya sekarang) untuk sambung pengajian Master in Research. Hati masih ragu-ragu tapi tak pernah menafikan kalau sekali peluang datang akan saya genggam dan kejar sampai dapat. Macam-macam persoalan bila setuju terima tawaran jadi Research Assistant dan seterusnya sambung Master. Betul ke nak sambung Master? Nak cekau kat mana yuran pengajian? Sudahlah USM ni bayaran yuran Rm4,200 per semester. Rasa macam tak percaya sekarang dah sampai ke penghujung. Berkat bantuan, sokongan dan dorongan dan paling penting doa dari orang sekeliling, saya melepasi bahagian besar pengajian Master. Tinggal menanti Viva voce yang sudah pasti ketar lutut. 

Sabtu, 13 Februari 2021

PEMENANG Giveaway Blog Tangan Gebu

 Hai Assalamualaikum,

Mesti ada yang tertanya-tanya kenapa boleh buat posting baru tapi belum ada update pemenangkan? Sabar2.. Itu sebab posting ditulis sejak dari hujung tahun lepas lagi. Siap-siap set untuk auto post. Ok.

Jadi hari ini tibalah masa yang ditunggu-tunggu. Selit-selit masa untuk cari pemenang giveaway sebab rasanya tak tenteram selagi belum buat keputusan pemenang. Lepas tengok semua post korang, seramai 27 blogger yang layak untuk menang hadiah giveaway tapi sebab pemenang hanya empat (4) orang sahaja, jadi saya pilih guna random picker. Hasilnya adalah......

Tempat Pertama: as samsudin

Tempat kedua: Mia Liana

Tempat ketiga: Kakmim

Tempat keempat: Mommy Pinky

Tempat kelima: Ika.S


Kepada semua pemenang, jangan lupa emailkan nama, alamat dan nombor telefon untuk saya poskan hadiah korang tau (email: tangangebu27@gmail.com). Dan, semua peserta lain saya akan masukkan korang dalam blog list saya nanti. Terima kasih banyak-banyak sebab sudi join giveaway saya. Saya ingatkan tak ramailah yang nak join giveaway saya. Maklumlah baru lagi berblogging. Oh ya, satu lagi saya tiba-tiba rasa murah hati nak bagi juga hadiah pada pemenang kelima dan hadiahnya berupa mandian herba. Mandian herba yang sangat-sangat wangi dan sesuai untuk mandi, sauna dan bertangas. Semua hadiah akan dipos selepas Chinese New Year kecuali tempat pertama sebab kena tempah dulu, dah siap kita terus pos tau.

P/s: Doakan saya bulan 3 atau 4 ni ada viva voce utk master study. InsyaAllah. Ketar lutut teringat viva final year project masa buat degree dulu. Semoga Allah mudahkan.

Isnin, 8 Februari 2021

MENANGISLAH: Pelangi pasti muncul selepas hujan

Tersedar aku dari malam yang panjang,

Nyenyakku tidak menghilangkan lelah,

Bahuku terasa berat sekali,

Tulang temulang ku terasa membatu,

Ku pandang wajah kelam pada cermin,

Air jernih kembali berlinang,

Sesak sekali dadaku kali ini,

Cubaan apa lagi yang kau berikan ini wahai Tuhan?

Berat sekali rasanya,

Adakah kerana salah tingkahku di masa lalu?

Aku sesali akan permintaanku,

Jika aku tahu memiliki lebih sengsara,

Tiada aku tanam keinginan menggenggamnya,

Namun, aku akur,

Walau ujian Mu pedih lagi meletihkan,

Akan sentiasa aku belai hati ini dan berbisik,

Dalam ujian ini pasti ada kasih sayangMu,

Dalam susah pasti ada senang,

Dalam kesakitan pasti ada kesembuhan,

Dalam kekusutan pasti ada jalan keluar,

Dan ianya takkan lama,

Bagaikan hari mendung,

Mataharikan tetap sentiasa menemani,

Dan kerana setiap turunnya hujan,

Pelangi pasti muncul.

~MSA~

P/s: MENANGISLAH adalah ruang penulis berpuisi dan menenangkan jiwa dengan kata-kata yang baik berunsur pujukan, positif dan bermanfaat. Selamat menyambut tahun baru 2021. Semoga tahun 2021 memberi sinar buat kita semua. InshaAllah.

Ahad, 31 Januari 2021

Giveaway Tangan Gebu UPDATE

 Hai Assalamualaikum semua.

Hari ni berakhir giveaway blog Tangan Gebu. Mohon semua peserta tunggu pengumuman lanjut dalam masa terdekat ni. Bagi laluan pada saya untuk hantar thesis Master sebelum tamat bulan February 2021.  Mohon maaf kalau agak lewat buat pengumuman pemenang. Jangan risau, semua yang layak akan dipilih dengan adil.


Musim covid nampak gayanya tak nak berlabuh lagi. Harap semua pembaca jaga diri, jaga kesihatan.





Selasa, 5 Januari 2021

Kelebihan Serai Wangi untuk Kulit

Lemongrass atau serai wangi adalah antara bahan utama yang ada dalam herba mandian ni.


Banyak sangat kebaikan serai wangi untuk kulit tau.

Antaranya ialah:

  1. Wangian darinya memberikan nilai aromaterapi yang menenangkan membantu anda untuk mendapat tidur yang lena.
  2. Membantu untuk menyah toksin dan membuang kekotoran seterusnya memberikan kulit yang lebih bersih.
  3. Serai wangi sememangnya digunakan untuk merawat jangkitan dan luka pada kulit secara tradisional kerana mempunyai kesan antibakteria ya ng membantu melawan jerawat.
  4. Menyegarkan, melegakan dan mengurangkan kelesuan dan stress pada badan.
  5. Mengurangkan dan mengawal penghasilan minyak dalam liang pori.

Oleh itu, herba mandian ini amat sesuai untuk anda yang mencari2 penyelesaian kepada masalah kulit badan berminyak, jerawat atas belakang, badan letih dan lesu serta masalah gangguan tidur.