Jumaat, 5 Mac 2021

Sukarnya perjalanan mencari ilmu

     Masuk bulan ketiga tahun 2021, terasa masa terlalu cepat berjalan. Teringat semula pada penghujung bulan Mac 2018 saya pergi berjumpa seorang Pensyarah (yang merupakan supervisor saya sekarang) untuk sambung pengajian Master in Research. Hati masih ragu-ragu tapi tak pernah menafikan kalau sekali peluang datang akan saya genggam dan kejar sampai dapat. Macam-macam persoalan bila setuju terima tawaran jadi Research Assistant dan seterusnya sambung Master. Betul ke nak sambung Master? Nak cekau kat mana yuran pengajian? Sudahlah USM ni bayaran yuran Rm4,200 per semester. Rasa macam tak percaya sekarang dah sampai ke penghujung. Berkat bantuan, sokongan dan dorongan dan paling penting doa dari orang sekeliling, saya melepasi bahagian besar pengajian Master. Tinggal menanti Viva voce yang sudah pasti ketar lutut. 

Sabtu, 13 Februari 2021

PEMENANG Giveaway Blog Tangan Gebu

 Hai Assalamualaikum,

Mesti ada yang tertanya-tanya kenapa boleh buat posting baru tapi belum ada update pemenangkan? Sabar2.. Itu sebab posting ditulis sejak dari hujung tahun lepas lagi. Siap-siap set untuk auto post. Ok.

Jadi hari ini tibalah masa yang ditunggu-tunggu. Selit-selit masa untuk cari pemenang giveaway sebab rasanya tak tenteram selagi belum buat keputusan pemenang. Lepas tengok semua post korang, seramai 27 blogger yang layak untuk menang hadiah giveaway tapi sebab pemenang hanya empat (4) orang sahaja, jadi saya pilih guna random picker. Hasilnya adalah......

Tempat Pertama: as samsudin

Tempat kedua: Mia Liana

Tempat ketiga: Kakmim

Tempat keempat: Mommy Pinky

Tempat kelima: Ika.S


Kepada semua pemenang, jangan lupa emailkan nama, alamat dan nombor telefon untuk saya poskan hadiah korang tau (email: tangangebu27@gmail.com). Dan, semua peserta lain saya akan masukkan korang dalam blog list saya nanti. Terima kasih banyak-banyak sebab sudi join giveaway saya. Saya ingatkan tak ramailah yang nak join giveaway saya. Maklumlah baru lagi berblogging. Oh ya, satu lagi saya tiba-tiba rasa murah hati nak bagi juga hadiah pada pemenang kelima dan hadiahnya berupa mandian herba. Mandian herba yang sangat-sangat wangi dan sesuai untuk mandi, sauna dan bertangas. Semua hadiah akan dipos selepas Chinese New Year kecuali tempat pertama sebab kena tempah dulu, dah siap kita terus pos tau.

P/s: Doakan saya bulan 3 atau 4 ni ada viva voce utk master study. InsyaAllah. Ketar lutut teringat viva final year project masa buat degree dulu. Semoga Allah mudahkan.

Isnin, 8 Februari 2021

MENANGISLAH: Pelangi pasti muncul selepas hujan

Tersedar aku dari malam yang panjang,

Nyenyakku tidak menghilangkan lelah,

Bahuku terasa berat sekali,

Tulang temulang ku terasa membatu,

Ku pandang wajah kelam pada cermin,

Air jernih kembali berlinang,

Sesak sekali dadaku kali ini,

Cubaan apa lagi yang kau berikan ini wahai Tuhan?

Berat sekali rasanya,

Adakah kerana salah tingkahku di masa lalu?

Aku sesali akan permintaanku,

Jika aku tahu memiliki lebih sengsara,

Tiada aku tanam keinginan menggenggamnya,

Namun, aku akur,

Walau ujian Mu pedih lagi meletihkan,

Akan sentiasa aku belai hati ini dan berbisik,

Dalam ujian ini pasti ada kasih sayangMu,

Dalam susah pasti ada senang,

Dalam kesakitan pasti ada kesembuhan,

Dalam kekusutan pasti ada jalan keluar,

Dan ianya takkan lama,

Bagaikan hari mendung,

Mataharikan tetap sentiasa menemani,

Dan kerana setiap turunnya hujan,

Pelangi pasti muncul.

~MSA~

P/s: MENANGISLAH adalah ruang penulis berpuisi dan menenangkan jiwa dengan kata-kata yang baik berunsur pujukan, positif dan bermanfaat. Selamat menyambut tahun baru 2021. Semoga tahun 2021 memberi sinar buat kita semua. InshaAllah.

Ahad, 31 Januari 2021

Giveaway Tangan Gebu UPDATE

 Hai Assalamualaikum semua.

Hari ni berakhir giveaway blog Tangan Gebu. Mohon semua peserta tunggu pengumuman lanjut dalam masa terdekat ni. Bagi laluan pada saya untuk hantar thesis Master sebelum tamat bulan February 2021.  Mohon maaf kalau agak lewat buat pengumuman pemenang. Jangan risau, semua yang layak akan dipilih dengan adil.


Musim covid nampak gayanya tak nak berlabuh lagi. Harap semua pembaca jaga diri, jaga kesihatan.





Rabu, 27 Januari 2021

Balloon Bouquet for Anniversary, Birthday, etc.


          Masa anniversary tempoh hari, saya nak buat kelainan sikit. Sambil-sambil nak test skill menggubah bunga, saya buat lah jambangan bunga dalam kotak hadiah untuk suami. Biasanya orang perempuan je yang dapat, tapi anniversary kali ini rasa gatal tangan pula nak buat. Bila beli-beli bahan mentah nak buat bouquet ni, baru la tahu kenapa harganya mahal. Kenapa bila tempah flower bouquet, harganya lebih 100 lagi-lagi kalau guna bunga segar. Bahan-bahan pun lebih RM50, tak tambah upah lagi. Mungkin sebab bunga tu saya beli di SSF Home agak mahal. Itu pun dah harga promo. Beli kotak, belon dan span dalam lagi. Nak ajar buat tutorial saya tak ambil pula gambar step-by-step proses memacak dan menggubah tu. Nantilah ya. Plannya nak buat lagi bouquet untuk Birthday Best Friend saya bulan Februari nanti. InshaAllah.

Silakan tengok gambarnya... 




Selasa, 5 Januari 2021

Kelebihan Serai Wangi untuk Kulit

Lemongrass atau serai wangi adalah antara bahan utama yang ada dalam herba mandian ni.


Banyak sangat kebaikan serai wangi untuk kulit tau.

Antaranya ialah:

  1. Wangian darinya memberikan nilai aromaterapi yang menenangkan membantu anda untuk mendapat tidur yang lena.
  2. Membantu untuk menyah toksin dan membuang kekotoran seterusnya memberikan kulit yang lebih bersih.
  3. Serai wangi sememangnya digunakan untuk merawat jangkitan dan luka pada kulit secara tradisional kerana mempunyai kesan antibakteria ya ng membantu melawan jerawat.
  4. Menyegarkan, melegakan dan mengurangkan kelesuan dan stress pada badan.
  5. Mengurangkan dan mengawal penghasilan minyak dalam liang pori.

Oleh itu, herba mandian ini amat sesuai untuk anda yang mencari2 penyelesaian kepada masalah kulit badan berminyak, jerawat atas belakang, badan letih dan lesu serta masalah gangguan tidur.

Isnin, 4 Januari 2021

Penguatkuasaan Penjualan Garam Beriodin bermula 1 Januari 2021

           Kementerian Kesihatan Malaysia di Bahagian Pemakanan telah melaksanakan Pindaan Peraturan 285 berkenaan penjualan Garam Halus Beriodin atau Garam Beriodin di bawah Akta Makanan 1985 yang diwartakan pada 12 November 2018 dan telah berkuat kuasa bermula 1 Januari 2021. Pindaan ini mewajibkan semua garam yang beratnya 20kg dan ke bawah mesti ditambah iodin sebelum dijual di pasaran Malaysia. Iodin merupakan nutrien-mikro (micronutrient) yang diperlukan oleh tubuh badan dan sudah sedia terkandung dalam sesetengah jenis makanan. Tapi, tahukah anda fungsi iodin untuk tubuh badan yang boleh membahayakan kesihatan jika tidak diambil cukup menepati keperluan badan?

sumber: https://nutrition.moh.gov.my/

Khamis, 24 Disember 2020

Pengalaman Facial di Citra Spa Kota Bharu

 Hai Assalamualaikum,

Hari ni saya nak kongsi pengalaman buat facial dekat Citra Spa tempoh hari. Sebenarnya dah lama beli pakej spa ni dari tahun lepas lagi. Tapi sebab banyak alasan-alasan yang tertentu ditambah lagi dengan COVID, makin lama la bertangguh. Apa pun bermula bulan November 2020 hari tu Spa ni dah buka balik dan pindah dari premis kedai ke rumah! First time datang lepas diorang pindah ni rasa teruja sebab sebelum ni bangunan kedai tempat parking limited dan berkongsi dengan kedai-kedai lain. Terpaksa melilau cari tempat parking. Sekarang tiada masalah dah. Lagi satu tempatnya sangatlah lawa, sejuk mata memandang.

Seronok itu bila senang dapat parking. 

Rabu, 16 Disember 2020

Blogger Giveaway! Jute Bag, AEON Voucher, Vanilla Extract and many more to be won

          Assalamualaikum dan Hai kepada semua follower dan pembaca Blog Tangan Gebu yang budiman. Sempena dengan Birthday Month author Blog Tangan Gebu, saya nak bagi hadiah kepada beberapa orang follower dan pembaca yang setia. Banyak hadiah khas untuk anda tau!

Blog Tangan Gebu Giveaway

Khamis, 10 Disember 2020

Idea Bisnes Modal Kecil tapi menguntungkan

 Assalamualaikum. Apa khabar semua pembaca sekalian. Diharap semuanya dalam keadaan sihat sejahtera, sentiasa dalam lindungan rahmat Allah SWT. Dalam ujian musim COVID, moga-moga terselit kenikmatan dari Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Kada pengangguran yang makin meningkat dek kerana banyak perniagaan gulung tikar atau mengecilkan organisasi untuk mengurangkan kos syarikat. Ramai antara kita yang terkesan. Dalam kegawatan ekonomi, setiap tahap ekonomi semua orang terganggu tak kira dari yang bergaji besar mahupun pekerja kontrak. Dari pengusaha syarikat hingga ke tukang sapu. Kalau kita pekerja paling bawah gajinya, besar kemungkinan kita dibuang kerja, hilang punca pendapatan. Kalau anda sebagai majikan juga terkesan kerana keuntungan syarikat menurun, menyukarkan anda untuk pastikan semua pekerja mendapat gaji yang setimpal lalu terpaksa mengecilkan skala syarikat. Semoga masalah COVID19 ini cepat-cepat berlalu, vaksin dapat ditemui dan membaik pulih masalah ekonomi sekarang. Jadi kali ini, saya nak berkongsi idea bisnes bagi anda yang mencari-cari cara untuk mendapatkan keuntungan walaupun tidak menjadi jutawan sekelip mata, sekurang-kurangnya boleh menampung perbelanjaan asas keluarga.






Sumber: IG story @tortebylinda

Berbuat baiklah dan hulurkan tangan.

Selasa, 8 Disember 2020

Tolong jangan tertipu dengan Scam Kerja Kosong

Kadar pengangguran sememangnya makin meningkat di negara kita disebabkan kesan COVID-19. Tak kurang juga ramai adik-adik yang sudah tamat pengajian Diploma dan Ijazah di Universiti. Jadi berbondong-bondonglah graduan yang mencari pekerjaan termasuklah saya dan ahli keluarga saya sendiri. Graduan yang tengah semangat dan dalam keadaan terdesak mencari pekerjaan boleh jadi tersalah pandang atau tak sedar langsung yang sebenarnya mereka telah ditipu atau perkataan popularnya SCAM. Dalam beberapa hari yang lalu, adik saya whatsapp bertanya apa maksud whatsapp yang dihantar oleh agensi pekerjaan kepada dia? Pada mulanya saya malas nak melayan sebab adik memang suka bertanya. Tapi bila saya baca keratan mesej yang dihantar, saya naik angin sebab syarat permohonan kerja yang langsung tak munasabah. Kalau dalam peribahasa, bagai menangguk di air keruh ramai yang sanggup berselindung dengan mengambil kesempatan atas kesusahan orang lain.

Image editted using FlyerMaker App

Ahad, 6 Disember 2020

Tips Pilih Skincare untuk Kulit Berjerawat, Berminyak dan sensitif

 Hai Assalamualaikum... Terima kasih atas kunjungan anda dan semoga setiap bait ayat yang disiarkan dalam blog ini memberi manfaat kepada semua pembaca. Post kali ini sekali lagi berkenaan Skincare atau penjagaan kulit sebab setiap wanita mementingkan kesihatan kulit wajah dan kulit yang sihat memberikan keyakinan kepada kita. Betul tak? Jadi alkisahnya, pada tahun 2014 saya mengalami breakout yang teruk dan tiada penghujung. Jerawat demi jerawat tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. Boleh ke macam tu? Nak ibaratkan betapa teruknya kulit saya masa tu. Sudahlah masa itu saya belajar di UMS, Sabah, jauh dari keluarga tersayang pula rasa buntu tak tahu nak buat apa. Tambah lagi cuaca di Kota Kinabalu yang panas terik hampir sepanjang tahun.

Akhirnya...

Sabtu, 5 Disember 2020

Pure Vanilla Extract untuk Kek dan Biskut lebih power!

 Assalamualaikum pembaca sekalian!

Alhamdulillah thumma alhamdulillah... Dari bulan September menyepi, dengan thesis writing, PKPB di Kelantan bermula ditambah lagi dengan musim tengkujuh di Kelantan, 3 hari sejuk hujan tak berhenti, 1 hari panas suam-suam kuku. Di rumah saya memang kalau hujan tak berhenti, memang mula naik air. kalau lagi lebat hujan lagi tinggi la air naik. Tapi setakat ni alhamdulillah masih selamat dan air tak masuk dalam rumah. Ok, back to the point. Post kali ini saya nak kongsi produk hasilan sendiri iaitu Pure Vanilla Extract memang asli di ekstrak dari Vanilla Pod dan disimpan selama lapan minggu sebelum dibotolkan. Kali ini saya nak kongsi kenapa korang mesti gunakan Vanilla Ekstrak dalam hasil kek, roti dan biskut dan bagaimana ia boleh memberikan lebih umph dalam masakan anda. Jom...

Vanilla extract for cakes

Khamis, 3 September 2020

Mengapa perlu jadi Homebaker?

 Home baker dalam Bahasa Malaysia maksudnya tukang roti di rumah. Tapi home baker yang saya istilahkan bermaksud peniaga yang menjual hasil bakeri dari rumah tidak kira roti, kek, biskut, kuih muih mahupun kerepek atau apa jua juadah makanan yang dihasilkan dari dapur rumah anda. Sama seperti anda, saya juga tercari-cari panduan memulakan bisnes kek dengan modal yang kecil dan berisiko rendah semasa saya pertama kali memulakan bisnes home baker pada tahun 2015. Bekerja sendiri bukanlah sesuatu yang mudah dan tidak cukup hanya dengan minat dan hobi semata-mata, kerana disamping itu kita juga mahu menyara diri sendiri dan keluarga melalui hasil bakeri ini. Selain membina jenama sendiri, kita juga mesti konsisten dengan hasil bakeri yang dibuat. Saya akan kongsi langkah-langkah memulakan bisnes bakeri dari rumah serta kesalahan-kesalahan yang biasa home baker lakukan. Semoga anda mendapat manfaat dan boleh mempraktikkan tips dalam catatan ini.

Cake cake cakey

Jumaat, 28 Ogos 2020

Bagaimana cara manfaatkan media sosial untuk tingkatkan sales?

    Diwaktu permulaan bisnes bakeri penulis bertapak, amat sukar untuk mendapat pelanggan secara online kerana pada waktu itu bisnes online masih baru dan tidak begitu meluas. Cara penulis lakukan ialah dengan membuka booth di karnival atau mana-mana acara umum untuk memberitahu bahawa syarikat sudah bertapak. Sehinggalah penulis menggunakan Facebook untuk mengiklankan servis tempahan kek dan biskut dan pada awalnya mendapat respon memberansangkan terutama sekali daripada kenalan terdekat. Namun, penulis tidak tahu teknik atau cara untuk memanfaatkan media sosial untuk melariskan jualan atau untuk lebih dikenali pelanggan. Walaupun selalu mengemas kini status di facebook mengiklankan perkhidmatan tempahan kek, respon juga semakin hambar kerana jaringan kenalan adalah orang yang sama dan tidak bertambah. Akhirnya buntu untuk mengemas kini status kerana semua gambar sudah dikongsi tetapi pelanggan tidak bertambah. Hanya ketika ada pelanggan barulah dapat berkongsi gambar kek atau status, jika tiada pelanggan maka akan senyap jugalah tanpa update. Beberapa persoalan perlu ada untuk menentukan strategi pemasaran facebook; Adakah perlu menggunakan profile peribadi untuk memuat naik status? Apakah status yang perlu dikongsi? Bagaimanakah untuk tulis status dan berkongsi di facebook? Bilakah waktu yang sesuai untuk memuat naik status? 

Planning untuk terbitkan ebook

Selasa, 21 Julai 2020

Cara daftar Seller di Shopee dan Mula menjual!

Dalam post kali ini aku akan kongsi cara paling mudah daftar sebagai seller di Shopee dengan menggunakan phone sahaja. Rasanya ramai antara korang memang dah sedia ada akaun di Shopee tapi tak reti nak daftar sebagai Seller. Senang sangat-sangat nak buat listing di Shopee. Kalau korang dah sedia ada produk di tangan lagi mudah nak listing. Nak daftar tak perlu komputer pun, cukup guna handphone je. Nak menjual di Shopee juga tak perlukan verifikasi kena upload salinan IC la, gambar passport la dengan segala macam mak nenek yang merumitkan lagi proses.

Sebelum nak daftar shopee, ambil gambar produk siap-siap. Guna phone je, letak tempat yang cerah paling senang ambil gambar waktu siang bawak keluar meja kopi kat laman rumah, letak produk kat situ dan snap snap snap. Biar jelas dan mudah customer nak faham korang jual apa. Bawah ni aku bagi step by step macam mana nak daftar Shopee dan terus menjual.

Ahad, 19 Julai 2020

Perniagaan dari rumah yang menguntungkan ketika Musim Wabak COVID-19

     Sejak Corona virus yang mengejutkan dunia, banyak bisnes yang lingkup akibat kerugian kerana tidak dapat beroperasi sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang diumumkan bermula pada 18 Mac 2020. Walaupun PKP sudah berakhir selain dalam tempoh pemulihan, perniagaan kecil masih sukar untuk bangkit setelah disekat operasinya sepanjang PKP. Ada yang terus menutup kedai, ada juga yang menjual perniagaan mereka malah ada juga yang membuang pekerja kerana tidak mampu menanggung kos operasi dek penutupan premis sepanjang PKP. Baik perniagaan buku, peralatan elektrik, pakaian mahupun produk kecantikan sehinggalah perniagaan bentuk perkhidmatan seperti spa ditutup untuk mengawal wabak Corona ini. Namun tahukah anda perniagaan yang masih lagi boleh diteruskan walaupun PKP berjalan? 
Homemade Brownies

Sabtu, 18 Julai 2020

Pengalaman IELTS - Part 2

Assalamualaikum semua!
Bertemu kembali dalam rancangan... Saya membebel anda membaca, saya berkongsi anda gembira. ok. Catatan kali ini tak lain tak bukan adalah perkongsian Bahagian 2 pengalaman aku ambil IELTS. Rasanya aku pernah cerita kenapa aku nak ambil IELTS secara ringkas dekat post sini- Klik sini. Asbab aku ambil IELTS adalah aku nak sambung Master dekat UK. Jadi sebelum aku boleh apply Masters in UK, aku kena ada sijil IELTS dulu. Masa tu aku tahu yang boleh je nak apply dulu course dekat mana-mana University di UK tanpa ada IELTS pun. Sebab Universiti akan bagi tawaran pengajian bersyaratlah, maksudnya aku kena cukupkan syarat-syarat yang masih belum cukup sebelum betul-betul daftar ke Uni sana. Masa tu aku yakin yang aku akan dapat pergi study kat sana. Jadi aku terus je ambil IELTS dan apply. Korang rasa aku dapat tak sambung master kat sana? Nak tahu lanjut kena la baca sampai habis.

Selasa, 14 Julai 2020

Pengalaman IELTS (Self Learning) - Part 1

Hampir beberapa bulan menyepi akhirnya menjadi juga catatan blog kali ni. Sejak dari mula PKP sampai habis PKP pun aku tak rajin nak buat catatan. Kalau nak bagi alasan sampai bila-bila pun takde masa. Jadi hari ini aku nak kongsi pengalaman aku ambil Ujian IELTS. Aku antara dua nak tulis dalam English atau Bahasa sebenarnya. Tapi akhirnya aku putuskan untuk tulis dalam Bahasa sebab... Aku bangga jadi anak Malaysia! Yelah tu. Oh ya, aku akan bahagikan catatan ni dalam beberapa bahagian tau sebab aku rasa nak kongsi juga tips macam mana nak skor dalam IELTS sekurang-kurangnya dapat band 6.0.
Sumber: Portal British Council
Sumber: British Council Webpage

Jumaat, 28 Februari 2020

REVIEW: The Signature Hotel & Serviced Suites Kuala Lumpur

Setiap kali travel benda paling penting bagi aku ialah penginapan. Walaupun harga memainkan peranan, aku sanggup bayar lebih RM10 untuk dapat penginapan yang elok, tapi kalau lebih ratus-ratus sampai ribu-riban tu idok le. Duit kena simpan, nak bayar insuran dengan yuran study. Jadi, post kali ini aku nak share pengalaman aku menginap di The Signature Hotel & Service Suites Kuala Lumpur. Faktor utama pilih hotel ni adalah sebab yang paling dekat dengan tempat program suami aku dan juga free parking.


Sky lobby
Aku google je hotel nearby dari Sime Darby Convention Center sebab kat situ ada program. Lepas timbang tara hotel ni paling sesuai walaupun tak de free breakfast. Menariknya hotel ni ada sky lobby tau, so kalau korang nak check in kena naik tingkat atas sekali, kat situ la ada swimming pool, gym dan cafe. Bila service suites ni, dia ada apartment atau studio room yang disewakan untuk tempoh yang panjang iaitu residents ni dia terasing dengan hotel guest. Security dia pun agak ketat dengan pak guard sana sini. 

Rate harga biasanya RM200++, tapi aku dapat dalam RM150+ untuk satu malam walaupun weekend. Cuma aku tertanya-tanya bila booking di Agoda, dia cas RM10 tourism fee untuk satu malam, sedangkan aku rakyat Malaysia kot. Jadi total cas RM20 sebab aku stay dua malam. Korang ada pengalaman atau trick tak nak elakkan tourism fee ni?